Luisterend Oor

Afbeelding Waarom zien zij mij niet staan? Met verwijzing naar deze website.

Iedereen heeft in deze tijd weleens behoefte aan een luisterend oor. Iemand die even meedenkt of even naar je verhaal luistert. Gelukkig zijn er veel mensen die klaar staan. Blijf niet met je zorgen rondlopen. Hieronder kun je snel en gemakkelijk informatie vinden. Op deze pagina vind je tips en contactgegevens van mensen die je kunnen helpen. Weet je niet waar je moet beginnen? Neem dan contact met Stichting ZO! op. Dan kijken wij samen met jou hoe we je verder kunnen helpen.

Nu hulp nodig, bel dan:

  • 112: Als elke seconde telt bij spoedeisende en levensbedreigende situaties (brandweer, politie en medische diensten).
  • 113: Denk je aan zelfmoord? Heb je nu hulp nodig? Stichting113 Zelfmoordpreventie is 24/7 bereikbaar. Bellen is anoniem en vertrouwelijk. Je kunt ook chatten via www.113.nl.
  • Huisarts: Heb je met spoed een huisarts nodig? Bel buiten de kantooruren de huisartsenpost.
  • De Luisterlijn: Dag en nacht een anoniem luisterend oor, aangeboden door getrainde vrijwilligers.Ā Gouda (0182) 548 500 of Rotterdam (010) 436 23 23:

Meer informatie vind je opĀ www.ggdhm.nl/nuhulpnodig. Deze website bevat informatie voor inwoners van de regio Hollands Midden.

    Tips voor jezelf en anderen

    Voor iedereen werken andere dingen. Het is belangrijk dat jijzelf, jouw vrienden en familie weten wat bij jou wel en wat juist niet werkt. Waar heb je behoefte aan, midden in een crisis? En welke goedbedoelde woorden wil je dan juist even niet horen? Lees hieronder wat algemene tips, voor jezelf of als je iemand kent die hulp kan gebruiken.

    Tips voor jezelf

    • Maak een lijst van activiteiten die jou helpen bij het omgaan met gevoelens. Hier kan je op terugvallen op de momenten dat het minder goed gaat. Een activiteit kan je hobby zijn, maar ook even Netflix kijken of een spelletje CandyCrush op je telefoon.
    • Beweeg! Ga wandelen, fietsen of hardlopen. Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder legt in dit interview met 3FM-dj Frank van der Lende duidelijk uit waarom wandelen zo goed is.
    • Praat over je gevoelens met een hulpverlener en/of familie of vrienden. Blijf er niet alleen mee rondlopen. Hierdoor kan je je verhaal kwijt, kan iemand meedenken en zorg je ervoor dat iemand betrokken is. Je kunt via 0180 - 310 050 (op werkdagen tussen 9.00 en 12.30 uur) bij Stichting ZO! aankloppen.
    • Probeer voldoende te slapen. Houd een vaste bedtijd en bedtijd routine aan. Neem ook de tijd om tot rust te komen voordat je gaat slapen, bijvoorbeeld door een boek te lezen, te wandelen of te mediteren. Kijk wat voor jou werkt!
    • Je hoeft je probleem niet NU compleet op te lossen. Denk in kleine stapjes en zorg dat je beetje bij beetje vooruit kan kijken.

    Tips om iemand anders te helpen

    • Maak een concreet (korte termijn) plan met deze persoon. Spreek bijvoorbeeld af om samen een wandeling te maken of een kop thee te drinken. Of om het er morgen nog even over te hebben.
    • Neem de regie niet over. Vraag de persoon in plaats daarvan wat je kan doen om te helpen.
    • Ga het gesprek niet uit de weg. Praat met deze persoon over zijn of haar gevoelens, ook al is dat soms lastig.
    • Laat diegene weten dat je er voor hem of haar bent. Ook wanneer je misschien niet bij kunt dragen aan de oplossing.
    • Zeg niet alleen dat je er voor diegene bent, maar laat dit ook blijken. Neem het initiatief contact op te nemen en te onderhouden met deze persoon.
    • Oordeel niet over de gevoelens van een ander. Wees je ervan bewust dat iedereen gevoelens anders ervaart. Probeer je in diegene te verplaatsen.

    En kom je er zelf niet uit? Zoek dan ondersteuning bij de adressen op deze pagina.Ā Je kunt via 0180 - 310 050 bij Stichting ZO! aankloppen.Ā 

    Jongeren

    Jeugd en jongerenwerk

    Gezamenlijk plezier maken, nieuwe dingen leren, je talenten ontwikkelen en vrienden maken zijn in het jeugd- en jongerenwerk van Welzijn Zuidplas belangrijk.

    Je kunt bellen naar (0180) 310 050. Ook kan er contact opgenomen worden met Luug Smit (Ambulant Jongerenwerker en Zorg Coƶrdinator ā€™t Blok) via 06 34 93 67 69. Kijk ook op deze site onder het kopje jongeren voor meer informatie en mogelijkheden (van jeugdhulp tot huiswerkbegeleiding en jongerencoaching).Ā 

    Jongerencoaches

    Loop je even vast thuis, op werk, op school, in een relatie? Of wil je jouw talenten ontwikkelen? En wil je hierbij graag ondersteuning hebben? Dan kan de jongerencoach je helpen. De jongerencoach van Welzijn Zuidplas helpt bij het vinden van een oplossing voor jouw probleem. Je staat er niet allƩƩn voor. Samen met de jongerencoach ga je onderzoeken wat je dwarszit en hoe je verder kunt:

    JongeĀ mantelzorgers

    • Ben je een jonge mantelzorgen en heb je behoefte aan ondersteuning of een luisterend oor? Dan kan je contact op nemen met Annelies Simons ondersteuner JongeĀ Mantelzorgers, via 06Ā 43 03 04 37, e-mail a.simons@stzo.nl

    Hoe zit dat

    Op de websiteĀ www.hoezitdat.infoĀ vindt jeĀ informatie voor jongeren op hetĀ gebied van:

    • Lichaam en Gevoel
    • Familie en vrienden
    • Internet en mobiel
    • Pesten en geweld
    • Relatie en seks
    • Roken drank en drugs
    • School en Toekomst
    • Wonen, Werken en Geld

    Hulplijnen voor jongeren

    • De Kindertelefoon,Ā www.kindertelefoon.nlĀ of viaĀ 0800Ā 0432 (ook chatten). Voor alles wat je bezighoudt (openingtijden op de website)
    • Ease,Ā www.ease.nlĀ of viaĀ  (043) 205 81 06 of 06Ā 82 41 00 40 (ook via chat, Facebook of Instagram).Ā Voor jongeren tussen de 12 en 25, die ergens mee zitten en daar over willen pratenĀ (openingtijden op de website).

    Extra informatie

    Betrouwbare informatie over psychische klachten en emotionele problemen vind je onder andere opĀ www.psychowijzer.nl,Ā www.gezondheidsplein.nl,Ā www.korrelatie.nlĀ of bijĀ www.thuisarts.nl.

    En hier kan je ook terecht

    Zelfhulptraining Eenzaamheidsvirus ā€“ Corona

    Heb je last van eenzaamheid door de maatregelen rondom het coronavirus? Dan kun je gratis het zelfhulpprogramma Eenzaamheidsvirus-Corona volgen opĀ www.therapieland.nl.

    Leer ontspannen

    VGZ heeft een app ontwikkelt met allerlei ontspanningsoefeningen. Deze app is ook voor mensen die niet bij VGZ verzekerd zijn. Meer informatie:Ā www.vgz.nl/mindfulness.

    De luisterlijn

    Voor een luisterend oor en een goed gesprek. Bellen met de telefonische hulpdienst kan anoniem, dag en nacht, alle dagen van de week, het hele jaar door. Ook kunt u mailen of chatten.

    Luisterlijn voor ondernemers

    Luisterlijn voor ondernemers die willen bellen over psychische- of lichamelijke klachten die het gevolg zijn van de corona crisis.

    Mind Korrelatie

    Voor hulp bij psychische of mentale problemen.Ā 

    Praten over verlies

    Verlies is er in verschillende vormen; het verlies van een dierbare, of van werk, of het verliezen van een droom. Via de websiteĀ www.pratenoververlies.nlĀ  kunt u chatten hierover met iemand.

    Medische of psychische zaken

    Voor medisch of psychische zaken neemt u contact op met uw huisarts, of bel bij spoed 112.

    Meldpunt Zorgwekkend Gedrag

    Uw buurman gedraagt zich de laatste tijd verward en u maakt zich daar zorgen over. Of iemand uit uw omgeving kan niet goed meer voor zichzelf zorgen, woont in een vervuild huis of zit door oplopende schulden in de problemen. Vaak gaat het om personen die door een opeenstapeling van zaken zoals schulden, psychische problemen of het verlies van dierbaren, de grip op hun leven (dreigen te) verliezen. Ā Er is geen direct gevaar voor de persoon zelf of zijn omgeving, maar duidelijk is dat hulp nodig is. Deze zorgen kunt u melden bij het Meldpunt Zorgwekkend Gedrag. U wordt dan doorverbonden met een lokale medewerker.

    0800-1205 (tijdens kantooruren);Ā www.meldpuntzorgwekkendgedrag.nl

    Stichting Kernkracht

    KernKracht is een regionale belangenorganisatie voor cliƫnten en familie in de geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg en maatschappelijke opvang van dak- en thuislozen. Zij bieden steun, informatie en advies en hebben onder andere een digitale huiskamer en de mogelijkheid tot het spreken van een ervaringsdeskundige.

    Middelengebruik

    Er is een toename te zien in het middelengebruik. Geldt dat ook voor u of iemand in uw omgeving? Trimbos heeft informatie beschikbaar.Ā www.trimbos.nl/mentaal-gezond-door-de-crisisĀ Voor een verwijzing naar professionele hulp kunt u contact opnemen met uw huisarts.

    Onafhankelijk cliƫntondersteuning

    Als u een vraag of probleem hebt op het gebied van zorg, werk, jeugdhulp, wonen, onderwijs en/of inkomen, kunt u misschien hulp gebruiken bij het stellen van deze vraag en/of het bespreken van het probleem. Of heeft u hulp nodig maar weet u niet precies hoe u dit aanvraagt of wat er voor u is? Een onafhankelijke cliƫntondersteuner helpt u bij:

    • Het vinden en regelen van de juiste hulp
    • Het begrijpen van regelingen, invullen van formulieren en ordenen van administratie
    • Het opdoen van nieuwe contacten
    • Het contact met (zorg)instanties

    Meerdere organisatie bieden onafhankelijke cliƫntondersteuning aan:

    Stichting KernKracht

    MEE

    Senioren Actief Zuidplas